MALTA... 3 REDENEN WAAROM HET (DUIKERS) BOEIT !Accommodatie

1. Mediterrane charme, kortbij !

Op minder dan 3 uur vliegen vanuit Brussel ligt de Staat Malta dat bestaat uit 3 eilanden: het hoofdeiland Malta, met in zijn directe buurt het kleinere Gozo, en als derde eiland het nagenoeg onbewoonde Comino met zijn prachtige Blue Lagoon.
Malta heeft als smeltkroes van Mediterrane culturen en invloeden uit het Midden Oosten heel wat te bieden, ook voor de niet duikende gezinsleden. Met zijn ligging onder Italië hoeft het niet te verbazen dat er een mediterraan klimaat heerst, wat er op neerkomt dat de zomers als warm en droog kunnen beschreven worden. Reizen in de periode van mei tot en met september staat vrijwel garant voor heel wat zonneschijn. De charme is compleet als je kan zwemmen of duiken in de kristalheldere zee, je historische sites of schilderachtige dorpjes bezoekt of je flaneert in de bruisende haven met gezellige bars en restaurantjes. De uitermate vriendelijke bevolking laat je met plezier smullen van de verrukkelijke keuken. De lokale, hartige bladerdeeggebakjes 'Pastizzi' proeven hoort er gewoon bij voor iedereen die het land bezoekt.
Gozo valt bestuurlijk onder de Staat Malta maar de twee eilanden zijn een wereld van verschil. Waar Malta bol staat van de cultuur, stranden, restaurantjes en winkels, is Gozo veel landelijker en traditioneler.

2. Duikervaring ? (niet) verreist !

Voor duikers staat Malta vooral bekend omwille van de vele wrakken die de wateren rond het eiland rijk zijn. Tijdens de tweede wereldoorlog werd Malta immers een van de meest gebombardeerde plaatsen in Europa. Wegens zijn strategische ligging in de Middellandse Zee tussen Europa en Noord Afrika hadden de Britten er een militaire basis, van waaruit de bevoorradingsschepen van de vijand naar het front in Noord Afrika konden onderscheppen. Het gevolg was dat Malta midden in een bloederige strijd tussen de twee fronten terechtkwam. Een zeer tragische geschiedenis, maar als we één lichtpuntje uit dit verhaal mogen halen, is het wel dat de zeebodem rondom het eiland een van de grootste verzamelingen aan scheepswrakken in Europa huisvest, waar duikers natuurlijk gretig gebruik van maken.
Het feit dat de meeste van deze wrakken heel makkelijk bereikbaar zijn vanaf de kant, in combinatie met de goede zichtbaarheid en de kalme zee waar bijna nooit stroming op staat, maken van Malta een absolute toplocatie om te duiken voor zowel beginnende als zeer ervaren duikers. Gozo heeft ook wel een paar wrakken, maar de focus ligt veel meer op het indrukwekkende onderwaterlandschap, met drop-offs, grotten en spelonken.
De beginnende en onervaren duikers opteren het best voor een begeleid duikpakket met gids. De ervaren duikers kunnen in ware 'Bonaire Style' de duikplekken rond Malta verkennen. We voorzien je van een huurwagen, duikflessen, lood en een ongelimiteerde vulkaart!
Tot slot kunnen ook technische duikers hun gading zeker vinden in de wateren rond Malta en Gozo. Er zijn diepere wrakken of moeilijkere technische duikstekken en bepaalde duikcentra voorzien in technische opleidingen en alles wat de technische duiker nodig heeft.

3. Anders ! Voor duikers en niet-duikers

Je hoeft op Malta zeker geen kleurrijke en ongeschonden koraalriffen te verwachten zoals dat bijvoorbeeld in Egypte het geval is. Je beleeft hier een andere vakantie zowel boven als onderwater. Malta of Gozo en hun omgeving opent verschillende perspectieven voor allerlei niveaus van duikers maar ook voor niet duikende gezins- en familieleden en zelfs kinderen. De vrijheid, flexibiliteit en de lange lijst aan mogelijkheden om te duiken of van de natuur en cultuur te genieten zijn bijzonder talrijk. Het is nog perfect mogelijk om op een budgetvriendelijke manier een aangename (duik)vakantie te beleven op slechts een paar uur vliegen van België of Nederland. Eens voet aan land gezet zijn de af te leggen afstanden beperkt en met een huurwagen doe je makkelijk, op je eigen ritme, alle (kantduik)plaatsen van het eiland aan. De citytrip in de hoofdstad Valletta, met al zijn bezienswaardigheden en rijke geschiedenis, kan je zelfs helemaal te voet doen. Malta verder verkennen met de fiets is tevens een aanrader en perfect mogelijk aangezien er, mede door de Europese Unie, ongeveer 1000km aan fietspaden is aangelegd. Ook op Gozo kan je de hele kustlijn af fietsen maar vergeet niet halt te houden in een pittoresk dorpje of op een terrasje. Van de Game of Thrones Tour, het vissersdorpje Marsaxlokk tot Popey Village... het is allemaal net wat anders dan we klassiek voor ogen hebben maar daarom zeker niet minder aantrekkelijk!

Laat je verrassen en duik onder in Malta !


Duikinfo

Het door een familie gerunde duikcenter Maltaqua heeft reeds 50 jaar ervaring en biedt zowel cursussen aan van beginner tot gevorderd technisch duiker, als duikexcursies rond Malta, Gozo en Comino en onbegeleid duiken. Al het duikmateriaal, compressors, voertuigen en boten zijn modern, goed onderhouden en betrouwbaar.

Alle cursussen en excursies worden geleid door instructeurs, geen divemasters. Duikers worden in groepjes ingedeeld naargelang hun ervaring en duikvoorkeuren. Als je zonder buddy reist, zorgen zij ervoor dat je kan duiken met iemand van minstens je eigen niveau. Er wordt een maximum van 6 duikers per gids gegarandeerd.

Gezien de meeste duikplaatsen vanaf de kant bereikbaar zijn, is het op Malta zeer interessant om een pakket onbegeleid duiken te boeken. De minimum vereiste is dat elke deelnemer minstens een brevet AOWD/2* heeft. Het duikcenter voorziet de flessen en vullingen en biedt ondersteuning met het kiezen van de beste duikplaats in functie van de wensen van de klant en de weersomstandigheden van de dag. Deze duikpakketten met onbegeleid duiken worden gedaan met je eigen huurauto.Contact

Contacteer ons als u een reis wilt boeken of meer info wenst over MALTA... 3 REDENEN WAAROM HET (DUIKERS) BOEIT !